یادداشت دکتر جلالی ترشیزی به مناسبت برگزاری نمایشگاه کتاب
8053 Views
دکتر حسین جلالی، دانشیار دانشکده فناوریهای نوین به مناسبت برگزاری نمایشگاه کتاب و موضوع کاغذ یادداشتی به شرح زیر منتشر کرده است که در ادامه می خوانید.
ورقه سنگی (ملقب به کاغذ سنگی): دشمنی در پوست دوست
نمایشگاه کتاب مهمترین عرصه ظهور و نمود نشر کاغذی و فرهنگ کتابخوانی است. عرصهای که فراوردههای متنوع کاغذی بستر و زیرساخت آن و مهمترین عامل موثر بر گستره امکانپذیری و دلپذیری امر مطالعه و در نتیجه رکن اساسی فرهنگ جامعه قلمداد میگردند. موضوع کاغذ و تامین پایدار آن سالیان زیادی است که آوردگاه پتانسیلها، نیازها، انتظارات، واقعیات و ادعاهاست. صرفنظر از ادعاهای غیرصحیح و نامعتبر برخی مسئولین ادوار گوناگون که در این مجال نمیگنجد، ادعای کذبی در سالیان اخیر دستاویز دستاوردسازی مسئولین قرارگرفته است: تولید کاغذ سنگی و خودکفایی تامین کاغذ از طریق آن!؛ که بنا به ادعای یکی از وزرای محترم دولت فعلی میتواند جایگزین کاغذ واقعی در صنعت نشر و نوشت افزار گردد. ورقه سنگی که بواسطه شباهت چشمی آن با کاغذ به اشتباه کاغذ سنگی لقب گرفته است، از ترکیب 80 درصد پودر کربنات کلسیم چسبانده شده توسط 20 درصد پلیمرهای مصنوعی (پلیاتیلن، پلیپروپیلن و ...) ساخته می شود. محصولی برپایه منابع غیرتجدیدپذیر نفتی و معدنی که کاملا غیرزیستی و مخرب محیط زیست بوده و بواسطه ورود غیرقابل تفکیک و غیرقابل اجتناب آن به چرخه صنعت سبز بازیافت کاغذ؛ اضمحلال صنعت، اشتغال، تولید ملی، محیط زیست و .... را به ارمغان می آورد.
سوای از معایب فنی و تخصصی که مورد نگرانی و تاکید نخبگان دانشی و صنعتی می باشد، نکته عام و قابل سنجش برای عموم افراد جامعه، دانسیته زیاد ورقه سنگی (حدود دو برابر) و سنگینی آن در مقایسه با کاغذهای واقعی سلولزی است (مقایسه سنگ با چوب همحجم). واقعیتی که در جریان بازدید نمایشگاه کتاب 1403 توسط رهبری معظم انقلاب- بهعنوان فردی غیرمتخصص در حوزه کاغذ لیکن عالم و عامل به امر مطالعه و شهیر در کتابخوانی- کیفیت کتاب و بویژه سنگینی آن مورد گوشزد و گلایه قرارگرفت. تاکید معظمله بر اهمیت خیلی زیاد تولید کتاب و لزوم توجه به اختصاص بخشی از سبد معیشتی و زمانی خانوار به کتاب کاغذی و اجتناب از افراط در کاربرد فضاهای مجازی بهعنوان جایگزین کتاب، در همافزائی با هشدارهای دیگر کارشناسان و دلسوزان موضوع؛ خطر تقلّب و تغلّب ورقه سنگی و صدمات جبرانناپذیر ناشی از آن را به مرز هشدار رسانیده است.
پیگیری مشفقانه و الزام پاسخگوئی و اصلاح متولیان توسط نخبگان موضوع با محوریت دانشگاه شهید بهشتی در جریان است تا مانع از سنگین کردن سبد معیشت خانوار با ورقه سنگی بجای کاغذ واقعی گردد! با اینحال، آگاهی و شناخت عموم جامعه از ماهیت نادرست تبلیغات پیرامون ورقه سنگی میتواند مانعی در مسیر اتلاف سرمایههای متنوع ملی و نیز ابزاری برای هدایت صحیح امور باشد؛ رسالتی که شایسته است تا جامعه دانشگاهی مشتمل بر اساتید، دانشجویان و یاوران علمی بهعنوان بخشی از مسئولیت اجتماعی نهاد دانش ایفا نمایند.
Share: