گزارش تفصیلی شورای فوق العاده دانشگاه شهید بهشتی

9196 Views

جلسه فوق العاده شورای دانشگاه شهید بهشتی برای بررسی تحولات اخیر و تبیین شرایط موجود، شنبه نهم مهر 1401 به ریاست دکترسعدالله نصیری، رئیس دانشگاه در تالار پروین اعتصامی مرکز همایش‌های بین‌المللی برگزار شد.

حجت الاسلام رجالی، مسئول نهاد نماینگی مقام معظم رهبری در دانشگاه در سخنانی با قرائت آیات مبارکه سوره بقره، به تفسیر «تولی و تبری» یکی از فروع دین اسلام و مذهب تشیع پرداخت و گفت: آیه الکرسی با نفی غیر خدا و اثبات خدا آغاز می شود؛ اولین درخواست رسول اکرم (ص) از امت خود اصلاح اندیشه و فکر بود به این معنی که غیرخدا از ذهن و دل زدوده  شود.

دکتر نصیری قیداری، رئیس دانشگاه؛ با  بررسی شرایط اجتماعی و سیاسی و تحلیل وضع موجود درخواست کرد اعضای هیات علمی به شایعات توجه نکنند. ایشان با اشاره به ساختار عقلانی حاکم بر دانشگاه ها گفت: در دانشگاه به عنوان جایگاه تولید و نشر علم و دانش، سلسله مراتب فرماندهی و از بالا به پایین حاکم نیست، هر عضو دانشگاه خود باید چراغی بیفروزد. همه باید احساس کنیم که متعلق به خانواده بزرگ دانشگاه هستیم. اگر همکار و عضو هیات علمی عملکرد متفاوتی دارد باید با گفتگو و مذاکره موضوع را مدیریت کنیم.

رئیس دانشگاه از بازداشت دو دانشجوی دانشگاه شهید بهشتی در تحولات اخیر خبر داد و گفت: دو نفر از دانشجویان دانشگاه در اعتراضاتی که پس از فوت مرحوم مهسا امینی رخ داد در داخل شهر و بیرون از دانشگاه بازداشت شده‌اند که پیگیری‌های لازم برای آزادی ایشان صورت گرفته است و امیدوارم امروز این امر محقق شود.

ایشان با تاکید بر مدارا و پرهیز از خشونت در محیط دانشگاه تصریح کرد: تجمعاتی در دانشگاه توسط برخی دانشجویان شکل گرفت که با رایزنی های فراوان مانع از حضور نیروهای امنیتی و انتظامی در صحن مقدس دانشگاه شدیم زیرا اعتقاد داریم که دانشجویان فرزندان ما هستند و صیانت و حفاظت از ایشان وظیفه ماست.

دکتر نصیری با اشاره به نقش موثر روسای دانشکده ها و پژوهشکده ها در مدیریت امور در شرایط حساس و بحرانی گفت: از روسای محترم  دانشکده‌ها و پژوهشکده‌ها درخواست دارم بیش از پیش باب گفتگو و مذاکره را با اعضای هیات علمی باز کنند تا جلوی سوء تفاهم‌ها گرفته شود.

رئیس دانشگاه با تاکید بر نقش دشمنان در بروز اغتشاشات اخیر بیان داشت: آمریکا و عربستان سعودی چرا امروز نسبت به موضوع فوت این دختر جوان حساس شده‌اند آن روز که بمب‌های شیمیایی بر سر این ملت فرو می ریخت چرا ساکت بودند؟  هیچ کس اطمینان ندارد که فوت مهسا امینی براثر ضرب و شتم باشد اگر احتمال فوت مرحوم مهسا امینی به دلیل ضرب و شتم هم وجود داشته باشد باید صبر کنیم تا طبق دستور رئیس جمهور از طریق مراجع مسئول بررسی شود و خاطی مجازات شود، هرچند که سوابق پزشکی ایشان نشان از وجود عمل جراحی در دوران کودکی دارد؛ تا به چیزی یقین پیدا نکردیم مطلبی منتشر نکنیم.

دکتر نصیری به اهمیت عملکرد استادان دانشگاه در شرایط فعلی تاکید کرد و ادامه داد: همه باید یکپارچه دانشگاه را اداره کنیم؛ چرا به عنوان استاد دانشگاه متوجه جایگاه حساس خود نیستیم؟ نقش و جایگاه استادان بسیار مهم است و تاثیر عمیقی بر عملکرد و تصمیمات دانشجویان جوان دارد؛ اظهارنظرهای عجولانه برخی از استادان و صدور بیانیه‌های تند می‌تواند دانشجویان را به خطا بیاندازد زیرا دانشجو استاد خود را ملاک و الگوی رفتاری می‌داند.

ایشان با تقدیر از عملکرد حراست دانشگاه در طی تحولات اخیر گفت: نیروهای حراست دانشگاه دلسوزانه تلاش کردند تا آرامش را برقرار نمایند و به دور از خشونت اوضاع را مدیریت نمایند.

رئیس دانشگاه بر رعایت قوانین و ضوابط آموزشی تاکید کرد و خاطرنشان شد: طبق آیین‌نامه‌های آموزشی دانشجویی که سرکلاس نرود غیبت خواهد خورد و اگر این غیبت‌ها بیشتر از حد مجاز شود موجب حذف درس و محرومیت از امتحان خواهد شد.

دکتر نصیری با اشاره به لزوم ارتباط با خانواده‌های دانشجویان گفت: روسای دانشکده‌ها و پژوهشکده‌ها باید با خانواده‌های دانشجویانی که قوانین دانشگاه را رعایت نمی‌کنند تماس بگیرند و ایشان را درجریان عملکرد فرزندانشان بگذارند تا جلوی اتفاق احتمالی گرفته شود. استادان نیز با انتقال تجربیات می توانند با راهنمایی ایشان بسیار موثر عمل نمایند.

رئیس دانشگاه به برگزاری جلسه با دبیران تشکل ها اشاره کرد و اظهار داشت در این جلسه به دبیران گفته شد که حق دانشجو اعتراض و تجمع است اما در چارچوب قانون و با کسب مجوزهای لازم؛ دانشجویان باید در فضای احترام و بلوغ سیاسی حرکت نمایند و تجمع بدون مجوز خلاف قانون است. دانشجویان باید بدانند که اینجا دانشگاه است و قوانین و قواعدی دارد که همه ملزم به رعایت آن هستیم.

دکتر نصیری در پایان سخنان خود با قدردانی از توجه و دقت‌نظر دانشجویان، استادان و کارمندان از روسای دانشکده‌ها و پژوهشکده‌ها درخواست کرد بر عملکرد کارمندان در مواجه با دانشجویان نظارت بیشتری داشته باشند و در انجام وطایف خود دقت بیشتری مبذول نمایند.

گـزارش‌ها و دستـورات

در ادامه جلسه دکتر افضلیان، معاون آموزشی؛ گزارشی از وضعیت آموزشی دانشگاه ارائه داد و افزود: براساس تصمیمات اخذ شده قرار بود دو هفته اول نیسال جاری به‌صورت غیرحضوری برگزار شود اما با اعلام وزارت علوم کلاس ها حضوری شد. در هفته اول نیسمال جاری بالغ بر 80 درصد کلاسها تشکیل شد؛ هفته دوم با ملاحظات موجود به صورت غیرحضوری برگزار شد.

معاون آموزشی با اشاره به حضوری شدن آموزش در تمام مقاطع از نهم مهرماه بر تشکیل کلاسهای درس تاکید کرد و اظهار داشت: استادان محترم باید بر حضور و غیاب نظارت بیشتری داشته باشند زیرا قانون حذف درس به دلیل غیبت غیرمجاز بیش از سه شانزدهم اجرا می شود.

دکترافضلیان با ارائه آماری از میزان دانشجویان پدیرفته شده ورودی جدید در دانشگاه شهید بهشتی تصریح کرد: در سال 1401 قریب به 5 هزار و250 نفر در دانشگاه پدیرفته شده اند که از این تعداد 2750 نفر در دوره کارشناسی، 2100 نفر در دوره ارشد و 410 نفر پذیرفته دوره دکتری هستند. 10 درصد از پذیرفته‌ شدگان دوره ارشد و دکتری از طریق آیین‌نامه استعداد درخشان جذب شده اند.

ایشان، تمهیدات دانشگاه برای تسهیل ثبت‌نام دانشجویان ورودی را برشمرد و خاطرنشان شد: با توجه به اختلال اینترنت، زمان پذیرش دانشجویان ورودی دوره کارشناسی تا 11 مهر تمدید شد و مقرر شد کلاس‌ها از روز شنبه 16 مهر آغاز شود.

دکتر فارسی، معاون دانشجویی دیگر سخنران نشست فوق العاده شورای دانشگاه گزارشی از فعالیت های این معاونت در زمان آغاز سال تحصیلی ارائه داد. ایشان در ابتدای سخنان خود قهرمانی تیم ووشو دانشجویان دانشگاه شهید بهشتی در مسابقات جهانی ورزش‌های رزمی دانشجویان در کشور ترکیه را تبریک گفت.

معاون دانشجویی به چالش‌ها برای اختصاص خوابگاه اشاره کرد و گفت: برطبق قانون دانشگاه وظیفه ای برای اختصاص خوابگاه به دانشجویان کارشناسی ترم 9 به‌بعد، دانشجویان کارشناسی ارشد ترم چهار به‌بعد و دانشجویان دکتری ترم هشت به‌بعد و همچنین دانشجویان کارشناسی فاقد تراز و دانشجویان پردیس و نوبت دوم ندارد اما علی رغم قوانین، دانشگاه براساس مسئولیت اجتماعی همکاری حداکثری را برای اسکان دانشجویان داشته است.

دکترفارسی  به اشاره به آمار دانشجویان ساکن در خوابگاه در سال تحصیلی جدید یادآور شد: 40درصد از 2750 نفر دانشجوی ورودی جدید دوره کارشناسی غیربومی هستند. قریب به 1200 دانشجوی ارشد ورودی 1399 در دانشگاه هستند که فارغ‌التحصیل نشده و مشغول به تحصیل هستند که 40 درصد از آنها درخواست اسکان در خوابگاه را دارند. در مجموع در تمامی مقاطع تحصیلی 1200 دانشجو داریم که خارج از سنوات مجاز تحصیل درخواست خوابگاه و تغذیه دارند در حالیکه دانشگاه وظیفه‌ای برای تامین آنها ندارد. این حجم از دانشجو بالغ بر 80 میلیارد تومان در سال هزینه به دانشگاه تحمیل می نماید.

در بخشی از جلسه فوق العاده شورای دانشگاه، اعضاء نظرات خود را پیرامون دستورات و گزارش‌های مطرح‌شده به شرح زیر ارائه نمودند:

​​​​​​​

دکتر پوراعتماد، رئیس پژوهشکده علوم شناختی و مغز؛ ضمن تبریک برای انتخاب نوع روش برای حل مسئله دانشگاه گفت: باید در حل مسائل با سعه صدر برخورد شود. اگر خشونت پارادایم قالب شود موضوع بحرانی‌تر خواهد شد.

دکتر توسلی، رئیس پژوهشکده لیزر و پلاسما؛ در کارهای فرهنگی نباید صرفه جویی کرد؛ عدم هزینه  و عدم اختصاص بودجه کافی به حوزه فرهنگی مایه ضرر و خسارت است.

دکتر کامبوزیا، رئیس پژوهشکده علوم محیطی؛ اگر به صورت حرفه ای کار علمی انجام دهیم بسیاری از مشکلات حل خواهد شد. تشکیل به موقع کلاس ها در مدیریت شرایط موجود کمک کننده است.

دکتر میراحمدی، رئیس دانشکده اقتصاد و علوم سیاسی؛ دانشجویان ناآرام به دبیران فرهنگی و یا استادان باتجربه معرفی شوند.

دکتر دری، رئیس دانشکده مدیریت و حسابداری؛ درخواست دانشجویان تعامل و گفتگو با دانشگاه و مسئولان است.

دکتر مظاهری، رئیس دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی؛ آنچه با آن مواجه هستیم نفهمیدن مسئله است.

دکتر مینایی، رئیس دانشکده علوم و فناوری زیستی؛ عنوان «کمیته انضباطی» موجب ترس دانشجو می شود این عنوان بهتر است تغییر کند.