میکروبیولوژی و زیست فناوری میکروبی

آقای دکتر هادی ملکی استادیار ha_maleki@sbu.ac.ir 29905953
آقای دکتر محمد یعقوبی آوینی استادیار m_yaghoubi@sbu.ac.ir

معرفی گروه میکروبیولوژی و زیست فناوری میکروبی

میکروبیولوژی (Microbiology) علمی است که درباره میکروارگانیسمها یا جانداران ذره ‌بینی بحث و گفتگو می‌کند. هدف علم ميكروبيولوژي شناخت جانداران ميكروسكوپي و استفاده از آنها در بهبود زندگي بشر و جلوگيري از ضررها و زيان هايي است كه ميكروارگانيسم ها مي توانند به حيات انسان، دام و گياه وارد كنند. میکروبیولوژی یک علم کاربردی است که با بسیاری از شاخه‌های علوم رابطه نزدیک دارد. از جمله می‌توان به ژنتیک ، پزشکی ، زیست شناسی سلولی ، انگل شناسی ، قارچ شناسی پزشکی و بیوشیمی اشاره کرد.  گرایش میکروبیولوژی در دانشکده علوم‌ و فناوری زیستی دانشگاه شهید بهشتی در سه مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا فعال است. مقطع کارشناسی ارشد پيش از مقاطع ديگر در سال 1374، کارشناسی در سال 1384 و دکترا در سال 1388 دایر شد. در این گروه دانش میکروبیولوژی از دو جنبه مفاهیم بنیادی، پایه و کاربردی آموزش داده می‌شود. میکروارگانیسم‌ها جزء لاینفک زندگی بشری در سه قالب همزیستی مسالمت‌آمیز، کاربری مفید و بیماری‌زایی می‌باشند. شناخت این وضعیت از دیدگاه‌های مختلف و مدیریت آنها  به سمت کنترل آلودگی‌ها و بهره‌گیری از محصولات آنها در بهبود شرایط زندگی بشری از اولویت‌های آموزش میکروبیولوژی در این گروه می‌باشد. میکروبیولوژی تنوع وسیعی در زمینه‌های علمی مختلف دارد، از جمله میکروبیولوژی غذایی، پزشکی، محیطی، صنعتی و ویروس‌شناسی که آشنایی دانشجویان با آنها در مقطع کارشناسی صورت می‌گیرد. در حال حاضر آقای دکتر داریوش مینایی طهرانی مدیر گروه میکروبیولوژی می باشند.

زمينه های پژوهشی گروه میکروبیولوژی و زیست فناوری میکروبی

اعضای هيأت علمی گروه ميکروبيولوژی طرح­های بسياری را در قالب طرح‌های داخلی دانشگاه، طرح‌های  کاربردی و درخواست شده از طرف صنايع و طرح‌های مشترک همکاری با موسسات پژوهشی مثل پژوهشگاه ناباروری ابن‌سینا، بیمارستان‌های تشخیصی طبی، پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست­فناوری، واحد آنفولانزا انستیتو پاستور، آزمایشگاه تشخیص سازمان انتقال خون ، وزارت نفت را در دست اجرا داشته و دارند.
بخشی از این پژوهشها عبارتند از :

- تشخیص و بهبود سیستم‌های تشخیصی ویروس‌ها
- پاکسازی محیط‌های زیستی آلوده شده به فرآورده‌های نفتی
- استخراج فلزات از جامدات (bioleaching)
- پاکسازی پساب های صنعتی از فلزات سنگین توسط میکروارگانیسم ها
- تولید بیو سورفاکتانت و آنتی بیوتیک