گروه‌های آموزشی و پژوهشی

گروه مهندسی پزشکی: مهندسی پزشکی یکی از زمینه‏‌های بین‌رشته ‏ای است که علوم و روش‌های مهندسی را در حوزه‌های مختلف پزشکی و سلامت به‌کار می‏‌برد. اهدافی چون طراحی و ساخت انواع دستگاه‌‏های الکترونیکی مورد لزوم در پزشکی، طراحی و ساخت دستگاه‌‏های تصویربرداری، ثبت سیگنال‏‌های بیولوژیک همچنین تحلیل تصاویر و سیگنال‏‌های پزشکی، طراحی و ساخت دستگاه‏‌های پوشیدنی و یا کاشتنی برای ثبت فعالیت‌های بیولوژیک مثلا حرکت، تنفس، ضربان قلب، فعالیت مغز برای کاربردهای مورنظر از اهداف اصلی این گروه می‌باشد. امکان همکاری در زمینه‏‌های مختلف در پژوهشکده علوم و فناوری‏‌های پزشکی بین متخصصین مهندسی پزشکی بیوالکتریک، متخصصین الکتروفیزیولوژی و متخصصین تصویربرداری این امکان را فراهم می‌‏آورد که با بازدهی بیشتری به اهداف فوق دست یابیم.

مدیر گروه: دکتر سمن نورزاده

گروه فناوری‌های هسته‌ای در پزشکی: فناوری‏‌های هسته‌‏ای کاربرد وسیعی در علوم پزشکی دارد. توسعه تکنیک‏‌های تصویربرداری‏‌های هسته‌‏ای، نه تنها به تشخیص دقیق‌‏تر بیماری‌‏ها کمک می‏‌نماید بلکه ابزاری نوین در خدمت محققان جهت شناسایی مکانیسم و نحوه پیشرفت بیماری‌‏ها، توسعه داروهای درمانی و بررسی روندهای متابولیکی می‏‌باشند. پژوهشکده علوم و فناوری‏‌های پزشکی نیز به جهت رشد بیشتر کشور در چهارچوب توسعه پایدار، اقتصاد دانش‏‌بنیان و سند چشم‏‌انداز توسعه با بهره‏‌گیری از توانایی‌‏های اساتید و محققین خود و همکاری با دیگر محققین در داخل و خارج از کشور و با استفاده از ارتباط نزدیک میان متخصصین علوم پایه، مهندسین، داروسازان و پزشکان در صدد است تا زیرساختارهای لازم جهت پیشبرد فناوری‏‌های هسته‌‏ای و کاربرد آن‏ها در پزشکی را ایجاد نماید. از جمله حوزه‏‌های تحقیقاتی در این گروه می‏‌توان به رادیوشیمی پزشکی، تحقیقات پیش‏بالینی و بالینی و توسعه مهندسی پردازش تصاویر اشاره نمود.

مدیر گروه: دکتر محمد قلعی

گروه علوم و مهندسی اعصاب: علوم و مهندسی اعصاب دارای ارتباط فرارشته‌ای گسترده با رشته‏‌های مهندسی پزشکی، مهندسی کامپیوتر، مهندسی برق، مهندسی مکانیک، پزشکی و علوم ریاضی و فیزیک می‌‏باشد. مهندسی عصبی شاخه ‏ای از مهندسی پزشکی است که با استفاده از روش‏‌های مهندسی برای درک بهتر عملکرد مغز، شناخت علت و درمان انواع بیماری‌های عصبی، توسعه فناوری‌های نوین پزشکی و در نهایت تقویت و بهبود سیستم عصبی مغز به‌کار برده می‏‌شود. از اساسی‏‌ترین روش‏‌های مورد استفاده در حوزه مهندسی عصبی مغز، مطالعه و ثبت الکتروفیزیولوژی، اپتوژنیتیک و تصویربرداری نوری برروی مغز حیوانات آزمایشگاهی است که با این روش می‏‌توان فعالیت سیگنال‏‌های نورونی و عملکرد شناختی و سیستماتیک شبکه‏‌های عصبی و نواحی مغز را مورد مطالعه قرار داد.

مدیر گروه: دکتر رضا لشگری

هسته مطالعات خواب پروژه جهانی انیگما: انیگما یک کنسرسیوم جهانی است که مرکز آن در دانشگاه کالیفرنیای جنوبی و رهبر آن پروفسور پل تامسون Paul Thompson می‌‏باشد. در این کنسرسیوم محققین ارشد با استفاده از روش‌‏های مختلف نقشه‌‏برداری مغز به مطالعه مغز در حالات طبیعی و در بیماری‏‌های مختلف مغز، اعصاب و روانپزشکی می‏‌پردازند. آنان با استفاده از تصویربرداری ام آر آی، ژنتیک، اطلاعات بالینی و تجمیع اطلاعات جمع‌‏آوری شده از مراکز مختلف جهان سوالات بنیادین و مهمی را پاسخ می‏‌دهند. قدرت و اهمیت این پروژه جهانی در همکاری محققین، تجمیع اطلاعات و داده‏‌ها و هم‌افزایی حاصل از آنها است. دکتر طهماسیان مسئول هماهنگی کلیه مطالعات خواب در چهارچوب پروژه جهانی انیگما هستند. به‌همین خاطر توجه ویژه‌‏ای به مطالعات خواب در پژوهشکده علوم و فناوری‌های پزشکی وجود دارد.

مدیر هسته: دکتر مسعود طهماسیان

هسته پاتولوژی دیجیتال هوشمند: هدف از پاتولوژی دیجیتال هوشمند (پاتولوژی محاسباتی Computational Pathology )، بهبود دقت تشخیص، بهینه‌‏سازی مراقبت از بیمار، و کاهش هزینه‌‏ها با همکاری سراسری در دنیا است. پاتولوژی دیجیتال، تحقق تکنیک تصویربرداری میکروسکوپی به‌صورت مجازی است که شامل فرایند دیجیتالی کردن اسلایدهای شیشه‌ای با استفاده از تکنیک تصویربردای تمام اسلاید (WSI)، پردازش تصاویر دیجیتالی به‌دست آمده از بافت‌‏های بیولوژیکی، ذخیره داده‌‏های دیجیتالی اسلایدها در یک فضای ابری، و امکان دسترسی از راه دور به اطلاعات برای بررسی دستی توسط پاتولوژیست و یا بررسی خودکار توسط الگوریتم‌‏های یادگیری عمیق است. پاتولوژی محاسباتی، شامل استخراج اطلاعات از تصاویر پاتولوژی دیجیتالی با استفاده از روش‏‌های هوش مصنوعی برای تشخیص و پیش‏بینی بیماری‏‌های مختلف می‌‏باشد. هدف ما توسعه تجزیه و تحلیل هوشمند و خودکار تصاویر پاتولوژی است که بتواند تشخیص و پیش‏بینی بیماری‌‏های مختلف را با بازدهی بالا و خطای کمتر ارایه دهد.

مدیر هسته: دکتر هستی شعبانی