اخلاق کشاورزی یک حوزه بینرشتهای در حال رشد در اخلاق کاربردی محسوب میشود که به ارزشها و مسائل اخلاقی در کشاورزی و تولید غذا میپردازد و تلاش دارد تحلیلهای اخلاق فلسفی را با چالشهای برآمده از مسائل خاص نظام کشاورزی ادغام نماید. علم اخلاق با بایدها و نبایدها سر و کار دارد و هدف آن افزایش خیر فردی و گروهی است. بنابراین، هدف غایی اخلاق کشاورزی نیز دستیابی به معیارهای روشن، جامع، غیرمتناقض و جهانی برای قضاوت درباره سیاستها و اعمال درست و نادرست در نظام کشاورزی و غذا است.
با توجه به اهمیت و پیچیدگی موضوع بنابراین لازم است متخصصین و برنامه ریزان توسعه کشاورزی به دقت تمامی اثرات و پیامدهای شیوه های مختلف رفتاری در فعالیتهای کشاورزی مانند کیفیت و ایمنی محصولات، آلودگی زیستمحیطی، تجارت و توزیع مواد غذایی و ... را از نظر اخلاقی مورد بررسی قرار دهند و اطمینان حاصل کنند که این اثرات با ارزشهای اخلاقی همخوانی دارند. برای تحقق این هدف توانمندسازی منابع انسانی مؤلفه محوری برای تسریع و تسهیل ترویج اخلاقمداری در بخش کشاورزی به شمار میرود. در همین راستا آموزش کشاورزی اخلاق محور جزء کلیدی و مؤثر در توسعه مباحث اخلاقی در کشاورزی است و در دانشگاهها و مراکز آموزشی باید به آن توجه شده و از ظرفیتهای اساتید، محققین، نوآوران و کارآفرینان استفاده شود.
در همین راستا بهمنظور تعمیق و توسعه دانش نظری، افزایش منابع و بنیانهای علمی، تلفیق اندیشه و عمل و مسئلهمحوری و تجمیع تجربیات در اخلاق کشاورزی و غذا، دفتر نمایندگی ولیفقیه در وزارت جهاد کشاورزی با همکاری سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، دانشگاهها، انجمنهای علمی و مراکز و مؤسسات تحقیقات، آموزشی و ترویجی اولین همایش ملی اخلاق در کشاورزی و غذا را در 30 مهر الی 1 آبان 1403 در مرکز آموزش عالی امام خمینی (ره) برگزار مینماید.
محورهای همایش:
-
اخلاق کشاورزی و غذا از منظر ارزش های اسلامی وفرهنگ ایرانی
-
اخلاق در حکمرانی(سیاستگذاری، مدیریت و مشارکت) نظام کشاورزی و غذا
-
اخلاق در صیانت و بهره برداری از منابع طبیعی و پایه
-
اخلاق در تولید محصولات کشاورزی و غذایی
-
اخلاق در فرآوری محصولات کشاورزی و غذایی
-
اخلاق در دسترسی و تجارت محصولات کشاورزی و غذایی
-
اخلاق در مصرف و سلامت غذا
-
اخلاق در تحقیق، آموزش، ترویج و فناوری های نوین کشاورزی و غذا
جهت کسب اطلاعات بیشتر به وبگاه همایش مراجعه نمایید.