پژوهش
گروه های پژوهشی
گروه پژوهشی امنیت شبکه و رمز نگاری
جلوگیری از دستیابی افراد غیر مجاز به اطلاعات حساس از مهمترین چالشها در زمینه توزیع اطلاعات در اینترنت است. با توجه به اهمیت این موضوع و در حقیقت برای عبور از مرحله سنتی و رسیدن به مرحله دیجیتال، رمز کردن اطلاعات به منظور حفاظت و صیانت از اطلاعات اهمیت بسیار زیادی دارد. امنيت اطلاعات به مثابه ساختمان رفيعی است که خشت اول آن بر الگوريتمهای رمزنگاری استوار شده است. بنابراین آشنایی با روشهای رمزنگاری امروزه ضروری به نظر میرسد.به طور خیلی ساده رمزنگاری یعنی به هم ریختن دادهها بهگونهای که برای افراد غیرمجاز تشخیص دادههای اولیه از روی آن امکانپذیر نباشد. در حقیقت علم رمزنگاری علمی است که با استفاده از تکنیکهای ریاضی، به بررسی و شناختِ اصول و روشهای انتقال یا ذخیره اطلاعات به صورت امن میپردازد، با این فرض که مسیر انتقال اطلاعات و کانالهای ارتباطی و همچنین محل ذخیره اطلاعات ناامن باشد. از مهمترین اهدافی که در رمزنگاری دنبال میشوند می توان به امنیت دادهها (به معنی غیر قابل استفاده بودن دادههای ارسال شده برای افراد غیرمجاز) ؛ احراز هویت کاربران (جلوگیری از جعل هویت)؛ احراز اصالت و یکپارچگی اطلاعات (به معنی اطمینان از عدم تغییر پیام ها)؛ وعدم انکار (به معنی ایجاد تعهد و الزام نسبت به تراکنش های انجام شده) اشاره کرد.
ضرورت حصول این اهداف به منظور ایجاد امنیت و حفاظت از اطلاعات ذخیره شده و مبادله شده در فضای مجازی، برنامه ریزی و تربیت کارشناسانی را که در این حوزه تخصص داشته باشند تا بتوانند به نحو موثری نیازهای کشور را پاسخگو باشند دو چندان نموده است. با توجه به تاسیس پژوهشکده فضای مجازی در دانشگاه شهید بهشتی و تمرکز این پژوهشکده بر مطالعات مربوط به حوزه فضای مجازی و همچنین امکانات و متخصصینی که این پژوهشکده دراختیار دارد، گروه امنیت شبکه و رمزنگاری با تمرکز بر آموزش و پژوهش در زمینه شبکه و رمزنگاری بوجود آمده است، تا با تکیه بر شناسایی تکنولوژی روز دنیا و با هدف کسب آمادگی کشور در بومی سازی الگوریتمهای رمز مورد نیاز، به منظور استفاده در زیرساختهای خدمات دولت الکترونیک و نیازهای بلند مدت کشوردر این زمینه متخصصین مورد نیاز جامعه را تربیت کند. برخی از فعالیت های پژوهشی این گروه عبارتند از:
1. امنیت در فضای مجازی
2. طرح های توزیع کلید
3. رمزنگاری و امنیت در شبکه های حسگر بی سیم
4. طرح های تقسیم راز
5. الگوریتمهای پنهان نگاری
6. الگوریتمهای رمزگذاری تصاویر
7. تحلیل و حمله به الگوریتمهای موجود رمزگذاری
8. رمزگذاری مبتنی بر خمهای بیضوی
9. معماری امن برای دسترسی به اطلاعات در محیط های نامتجانس
10. ارائه الگوریتمهای هوشمند و منعطف در فیلترینگ محتوی
11. طراحی پروتکل لایه امن تبادل دیتا
12.طراحی ابزارهای سمت کلاینت برای وارسی حریم خصوصی در شبکه های اجتماعی
گروه پژوهشی فناوری انتقال محتوا
گروه پژوهشی فناوری انتقال محتوا با هدف توسعۀی دانش و تقويت توان فنی در فرایند انتقال محتوای رقومی با کمک فناوریهای اطلاعات و ارتباطات تشکیل شده است. این گروه تلاش میکند تا با بسترسازی فنی سخت افزاری و نرم افزاری فناوری انتقال محتوای رقومی،فرایندهای مختلف مرتبط با محتوا نظیر گردآوری، تبدیل، سازماندهی، حفاظت، فشردهسازی، دادهکاوی، پالایش، پردازش، شبکهسازی و بازنمایی اطلاعات در فضای مجازی را بهبود بخشد.در این راستا فعالیتهای این گروه زمینههای وسیعی از رشتههای مهندسی الکترونیک، مخابرات،و کامپیوتر (سخت افزار، نرم افزار و فناوری اطلاعات) را شامل میشود که به عنوان نمونه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
1. بهبود سامانه های چندرسانه ای که ابزار انتقال محتوا به مخاطب در فضای مجازی هستند و در آن ازتکنیک های پردازش تصویر همچون نهان نگاری،فشردهسازی و دیگر عملیات پردازشی محتوا استفاده می گردد.
2. تسریع تولید محتوا و انتقال آن به کاربران با استفاده از سیستم های موازی ( همچون سامانههای توزیع شده و چند هستهای) یا بهره مندی از سخت افزار (مدارهای مجتمع بسیار فشرده و سامانههای پیکربندی مجدد).
3. افزایش کیفیت خدمات الکترونیک همچون بهداشت الکترونیک، حکمرانی الکترونیک، تجارت الکترونیک، آموزش الکترونیک وخدمات اجتماعی الکترونیک.
4. بومی سازی سیستم های عامل (در سامانههای چند هستهای، سامانههای توزیع شده، سیستم عاملهای خاص) جهت بکارگیری بهینه محتوا در فضای مجازی.
5. پشتیبانی از کاربردهای نسلآتی اینترنت همچون اینترنت اشیاء، شهر هوشمند، سامانه های پایش محیط با رویکرد بکارگیری بهینه سیستم های توزیع شده.
6. تحقیق پیرامون سامانههای سلولی بیسیم نسل آینده به عنوان یک بستر مهم انتقال اطلاعات در فضای مجازی.
7. بررسی جنبه های مختلف شبکه های اجتماعی همچونداده کاوی، گراف ارتباطات و دیگر موضوعات پیرامون شبکه های اجتماعی.
گروه ابعاد انسانی فضای مجازی
این گروه پژوهشی به بررسی ابعاد انسانی فضای مجازی میپردازد. با گسترش فضای مجازی و نفوذ آن در ابعاد مختلف زندگی فردی و اجتماعی انسانها، بررسی تاثیرات استفاده از این فناوری بر زندگی انسانها ضروری به نظر میرسد. از آنجاییکه چنین تاثیراتی دارای ابعاد مختلفی چون مدیریت، حقوق، روانشناسی، زبان شناسی، اقتصاد ، علم اطلاعات و دانش شناسی میباشد، این گروه پژوهشی با همکاری دانشکده های مربوط به مطالعه و پژوهش و همچنین تربیت نیروی انسانی در این زمینه می پردازد. رویکرد پژوهشی در این گروه میان رشته ای می باشد و برخی از زمینه های پزوهشی این گروه پژوهشی به قرار زیر میباشد:
1. آینده پژوهی فضای مجازی
2. روانشناسی سایبر
· اعتیاد اینترنتی
· هویت در فضای مجازی
· ابعاد روانشناختی شبکه های اجتماعی آنلاین
· قلدری اینترنتی
3. زبان شناسی
· استانداردهای محتوای آموزشی در فضای مجازی
· استانداردهای تبادل محتوای آموزشی در فضای مجازی
· تولید محتوای آموزشی برای فضای مجازی
· آموزش متن باز در فضای مجازی
4. علم اطلاعات و دانش شناسی
· وب سنجی
· آرشیو تحت وب
· مجلات الکترونیکی رایگان
5. مسائل حقوقی فضای مجازی
· مالکیت های فکری در فضای مجازی
· مقررات گذاری و کنترل دسترسی و محتوا در فضای مجازی
· جرم شناسی و جرایم و حمله های سایبری
· جنگ سایبری
· تجارت الکترونیک و اعتبارسنجی و اعتباربخشی به ادله و اسناد الکترونیکی
· تدوین لایحه و سیاست های دسترسی اطلاعات در حوزه سلامت
· آزادی بیان و دسترسی به اطلاعات در فضای مجازی
6. مدیریت در فضای مجازی
· تحلیل نیازمندیهای غیرکاربردی در شبکه ملی سلامت
· بازمهندسی فرایندهای قضایی در سیستم های الکترونیکی
· طراحی نظام جهانی مدیریت اینترنت