گروه زبان و ادبیات چینی و شرق دور

ریشه نام در زبان انگلیسی به کشور چین (china) گفته می‌‏شود و در زبان فارسی به آن چین می‏‌گویند. این کشور به زبان چینی جونگ گوا (中国) خوانده می‌شود. ریشه این کلمه از کلمه جونگ (中) به معنای میانه و گوا (国) به معنای کشور است که مفهوم مرکز عالم را داشته و در قدیم تصور چینی‌ها بر این بوده که کشورشان مرکز عالم است. در حال حاضر پایتخت کشور چین بی جینگ (北京) است که در زبان فارسی به آن پکن گفته می‌‏شود. بی (北) به معنای شمال و جینگ (京) به معنای پایتخت و مفهوم کلی آن پایتخت شمالی است.

ریشه نام در زبان انگلیسی به کشور چین (china) گفته می‌‏شود و در زبان فارسی به آن چین می‏‌گویند. این کشور به زبان چینی جونگ گوا (中国) خوانده می‌شود. ریشه این کلمه از کلمه جونگ (中) به معنای میانه و گوا (国) به معنای کشور است که مفهوم مرکز عالم را داشته و در قدیم تصور چینیان بر این بوده که کشورشان مرکز عالم است. در حال حاضر پایتخت کشور چین بی جینگ ( 北京 ) است که در زبان فارسی به آن پکن گفته می‌‏شود. بی (北) به معنای شمال و جینگ (京) به معنای پایتخت و مفهوم کلی آن پایتخت شمالی است.

زبان چینی:

زبان چینی در واقع همان زبان نژاد خن (汉) است. در چین 56 قومیت وجود دارد که بیش از 91% آنها از نژاد خن (汉) هستند و به‌همین دلیل به زبان آنان در زبان چینی ( 汉语hanyu) گفته می‏‌شود. در زبان چینی معمولا با نگاه کردن به کلمات می‌توان به معنای آن پی برد. زبان‏‌شناسان چین در سال 1955 لهجه پکنی(普通话) را لهجه استاندارد انتخاب کرده‌‏اند.
پیوندها:
گروه‌های آموزشی
برنامه‌های درسی

خط چینی:

خط چینی از علامت‏‌هایی به نام کاراکترهای چینی (stroke) یا (汉字hanzi) تشکیل می‏‌شود. بسیاری از کاراکترهای چینی به زمان سلسله‌‏شان (商代后期) حدود 1500 سال قبل از میلاد باز می‏‌گردد. کاراکترهای چینی در زمان سلسله چینگ یعنی 206 -221 قبل از میلاد استاندارد شدند. در حال حاضر برخی از کاراکترها در سایر زبان‌‏ها مثل کره‏‌ای و ژاپنی نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد. امروزه بسیاری از کاراکترهای چینی جز برای کاربردهای ادبی و مطالعاتی منسوخ شده‌اند. در زبان چینی حدود 10000 کاراکتر برای خواندن و نوشتن نیاز است. تعداد کاراکترهای چینی بین 70 تا 80000 عدد تخمین زده می‏‌شود. برای آوانویسی خارجی‌‏ها از پین یین (拼音) یا الفبای صوتی سیستم تلفظ ماندارین استفاده می‏‌شود. که به دستور مائوزدونگ (毛主席) موسس جمهوری چین (چین جدید) انجام شده است.

مردم چین:

کشور چین بیش از یک میلیارد و چهارصد میلیون نفر جمعیت دارد. بیشتر مردم چین از نژاد خن (汉) هستند. در این سرزمین پهناور 56  قومیت ملی مذهبی همچون مسلمانان، مغول‌ها، تبتی‌ها و غیره زندگی می‌‌کنند. شماری از تاجیک‌ها نیز در بخش سین جیانگ در منظقه پامیر چین زندگی می‏‌کنند که به زبان فارسی تکلم می‌‏کنند.

گروه زبان چينی در سال 1374 مطابق با 1996 تاسيس گرديد. اين گروه آموزشی با عقد قرارداد فی‌مابين دانشگاه شهيد‌ بهشتی و دانشگاه مطالعات بين‏‌المللی شانگهای تاسيس شد و طی قرارداد منعقده همزمان رشته زبان و ادبيات فارسی نيز در دانشگاه مذكور فعال گرديد.

این گروه تنها در مقطع کارشناسی و تحت عنوان «زبان چینی» اقدام به پذیرش دانشجو می‌‫کند. گروه زبان چینی دانشکده ادبیات و علوم‫ انسانی دانشگاه شهیدبهشتی که یکی از باسابقه‌ترین گروه‫‌های زبان چینی در ایران است، فعالیت آموزشی خود را بر پایه برنامه مصوب وزارت علوم پی‫‌ریزی کرده است.

با توجه به ناآشنایی دانشجویان این رشته با زبان چینی در بدو ورود به دانشگاه، گروه طی یک نیمسال دروس پایه زبان چینی را به دانشجویان ارائه می‫‌دهد. پس از کسب آمادگی اولیه، دانشجویان در نیم‌سال‫های بعدی با جنبه‌‫های تخصصی‌‫تری از رشته خود در قالب دروسی چون ادبیات، ترجمه، آموزش زبان و زبان‫‌شناسی آشنا می‫‌شوند. با توجه به روابط گسترده تجاری بین دو کشور ایران و چین و وجود بسترهای شغلی متعدد و متنوع، آینده حرف‌ه‫ای دانش‌آموختگان این رشته از وضوح نسبتاً بالایی برخوردار است. وجود روابط فرهنگی بین دو کشور نیز زمینه‫‌هایی چون ترجمه آثار را به فهرست فعالیت‌‫های حرف‌ه‫ای دانش‌آموختگان این رشته می‫‌افزاید.

انجمن علمی دانشجویی زبان و ادبیات چینی:

با توجه به نوپا بودن زبان و ادبیات چینی در ایران و عدم شناخت کافی از این رشته و اهداف آن، انجمن علمی دانشجویی زبان و ادبیات چینی دانشگاه شهید‌ بهشتی در تاریخ 1390/12/1 در جهت معرفی بهتر و بیشتر این رشته و تعامل و همکاری بین دانشجویان و دانشگاه به منظور ارتقای سطح علمی و ایجاد انگیزه در بین دانشجویان تاسیس گردید.

 

افق‏‌های پیش‏‌روی انجمن علمی گروه:

  • 1- برگزاری کارگاه‏‌های آموزشی و پژوهشی چین‏‌شناسی

  • 2- انتشار گاه‏نامه

  • 3- حمایت از طرح‌‏های پژوهشی

  • 4- برگزاری مراسم معارفه و گردهمایی‏‌های مربوطه با حضور اعضای هیات‌علمی

  • 5- نصب برد اطلاعاتی انجمن علمی دانشجویی

  • 6- توسعه روابط گروه و رایزنی فرهنگی با سفارت