قطبهای علمی
قطب علمی تاریخ ادبیات فارسی
تأسیس قطب علمی تحت عنوان "تاریخ ادبیات فارسی" در سال 1386 توسط گروه زبان و ادبیات فارسی
معرفی قطب
قطب تاريخ ادبيات فارسی که در اواخر سال 1385 تأیيد و تصويب آن به دانشگاه ابلاغ شد، در جلسات علمی خود برابر با برنامههايی که از پيش اعلام نموده بود، تصميماتی را اتخاذ و برای کاربردی نمودن آنها اقداماتی را انجام داده است.
از جمله برنامه های قطب علمی تاريخ ادبيات فارسی برنامه ريزی برای تدوين کتابشناسی تاريخ ادبيات فارسی است که بنابه تصويب شورای علمی، انجام اين کار به دو تن از استادان ادبيات فارسی که در امر تهيه کتابشناسی تبحری دارند، پيشنهاد گرديد. مقدمات لازم برای کار فراهم آمده و پيش بينی میشود اين پروژه حداکثر تا مهرماه سال 1387 به اتمام برسد.
از ديگر مصوّبات شورای علمی برابر با برنامه های پيشنهادی قطب، هدايت دانشجويان مقاطع تحصيلات تکميلی به تحقيق و پژوهش و تدوين رساله های دانشگاهی با موضوع های مرتبط با تاريخ ادبيات فارسی است که برای تحقّق آن، گروه رساله دکتری تاريخ نقد و تحليل آثار ادبی دوره افشاريه و زنديه را مصوّب نموده است اين رساله را آقای اکبر شاملو جانی بيگی به راهنمايی جناب آقای دکتر دزفوليان تهيه و تدوين میکند.
علاوه بر آن، رساله های جنبی ديگر از جمله سبکشناسی کيميای سعادت به راهنمايی جناب آقای دکتر غلامرضايی در مقطع کارشناسی ارشد به تصويب رسانده است.
تهيه کتاب برای تقويت کتابخانه مرکزی و کتابخانه دانشکده ادبيات به منظور فراهم آوردن مقدمات لازم برای تأسيس کتابخانة تخصصی تاريخ ادبيات فارسی از ديگر مصوّبات شورای علمی بوده است. مقرر است که کتابخانه تخصصی تاريخ ادبيات فارسی در مرکز ايرانشناسی کتابخانه مرکزی دانشگاه تأسيس گردد تا همگان بتوانند برابر مقررات کتابخانه از آن بهرهمند شوند. هم اکنون مقدمات تأسيس مرکز ايرانشناسی کتابخانه مرکزی دانشگاه فراهم شده و پيش بينی میشود تا مهر سال 87 اين مرکز که شامل کتابخانه تخصصی ايران شناسی و تاريخ ادبيات فارسی نيز میباشد تکميل و بهره برداری شود.
هدايت طرحهای پژوهشی همکاران دانشگاهی به سمت پژوهش در حوزههای تاريخ ادبيات فارسی نيز از برنامه های قطب علمی است. از جمله طرح های مرتبط يکی طرح تحقيقاتی: تحقيق در ادبيات دوره سامانی است که به همت جناب آقای دکتر راثی انجام يافته است.
ديگر طرح تحقيقاتی دربارة متون منثور صوفيانه است که در آن يکصد و سی رساله و کتاب در حوزه تصوف و عرفان بررسی و تحليل شده است. مجری اين طرح جناب آقای دکتر غلامرضايي هستند.
از برنامههای ديگر قطب علمی تاريخ ادبيات فعال نمودن دانشجويان رشته ادبيات فارسی در حوزههای تحقيقاتی مرتبط با تاريخ ادبيات فارسی است. مديريت قطب علمی با تشويق گروهی از دانشجويان طرح تهيه نرمافزار چند رسانهای تاريخ ادبيات فارسی در عهد صفوی را به مرحله اجرا در آورده است. خلاصه اين طرح از اين قرار است:
هدف از اجرای طرح، تحقيق، تدوين و تنظيم و توليد نرمافزار آموزشی چند رسانهای تاريخ ادبيات فارسی در دوره صفويه به منظور استفاده از فناوریهای نوين در جهت تدريس درس تاريخ ادبيات است.
اين برنامه در دوازده بخش 50 دقيقهای با اهداف آموزشی و در حوزههای زير طراحی شده است:
- • اوضاع و احوال سياسی اجتماعی ايران در عهد صفويه
- • تصوف در عهد صفويه
- • علم و عالمان در دوره صفويه
- • شعر دوره صفويه
- • نثر دوره صفويه
اطلاع رسانی و انتشار اهداف و برنامه های قطب علمی از ديگر کارهای شورای علمی است که مقدمتاً گفتگوی مفصل اعضای علمی گروه ادبيات با کتاب ماه ادبيات به ويژه بخش گفتگوی مدير قطب با ماهنامه مذکور به همين منظور صورت گرفته که در شماره آتی نشريه منتشر خواهد شد.
طراحی جلسات بحث و بررسی درباره وضعيت تاريخ ادبيات فارسی در دانشگاه ها از جمله ديگر برنامههای قطب علمی است که گفتوگو درباره چگونگی برگزاری آن در جلسات شورا تصميمگيری و مقرر شد که جلسات نخست به صورت حضور صاحبنظران در جمع شورا و سپس به صورت گردهمایی از استادان درس تاريخ ادبيات باشد.
شناسايی و آشنايی با استادان درس تاريخ ادبيات فارسی در دانشگاهها نيز از مصوّبات شورای علمی قطب بوده است که برای تحقق اين منظور فرم هايی تهيه شده که در آن اطلاعات لازم درباره استادان درس تاريخ ادبيات خواسته شده است. اين فرم ها برای ارسال به دانشگاههای کشور آماده شده است.
شناسايی استادان و محققان خارجی در حوزه تاريخ ادبيات فارسی نيز از برنامههای ديگر قطب بوده است که مقدمات آن با رايزنیهايی که با مراکز مرتبط از جمله ايران شناسی و سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و استادان مطلع، صورت گرفته، فراهم شده است. انتشار نشريه تخصصی جهت ارائه آخرين دستاوردهای علمی قطب، نيز از مصوبات شورای علمی است که به تأیيد مسئوولان محترم دانشکده و دانشگاه نيز رسيده و مقدمات اخذ مجوز آن فراهم شده است. مدير مسئولی فصلنامه تخصصی را جناب آقای دکتر دزفوليان عهده دار شدهاند. پيشبينی میشود نخستين شماره اين نشريه تا پايان سال 1386 منتشر گردد.
تهيه و تدوين طرح جامع تاريخ ادبيات فارسی از دوران پيش از اسلام تا دوره معاصر و در قلمرو زبان فارسی و نيز طرح تدوين کتابهای درسی دانشگاهی برای درس تاريخ ادبيات و نيز طرح بررسی و نقد کتب تاريخ ادبيات موجود در بازار و نيز طرح نقد و بررسی و ارائه راهکارهای مناسب و علمی برای تأليف جديد کتب تاريخ ادبيات در مقاطع دبيرستان و پيش دانشگاهی و همين برنامهريزی برای طراحی و فعال نمودن سايت تاريخ ادبيات فارسی از ديگر مصوبات و برنامههای قطب علمی است که انشاالله در مواقع و مواضع مناسب تحقق خواهد يافت.